Överraskande fakta om internets historia

Oavsett om du är en erfaren internetanvändare eller fortfarande lär dig, här har du en del överraskande fakta om webbens historia.

Domännamnsregistrering var en gång gratis

Idag kostar domännamnsregistrering runt 100-200 kr per år, beroende på olika faktorer. Vissa värdefulla domäner auktioneras till och med ut för miljontals dollar.

Men förr i tiden var registrering av domännamn helt gratis!

Det första skräppostmeddelandet skickades 1978

Trots strikta e-postfilter glider skräpposten fortfarande igenom och hamnar i våra inkorgar idag. Men e-postspam är ingen ny sak. Faktum är att det går tillbaka till 1978, när Gary Thuerk skickade oönskade e-postmeddelanden till ARPANET-användare för att sälja datorer till dem.

Det är värt att nämna här att ordet "spam" inte användes vid den tiden. Det var senare 1993 när en USENET-användare skämtsamt myntade termen "spam".

Ända sedan dess har spam-e-postmeddelanden varit ett konstant besvär, även med strängare kontroller. 

Amazon kallades ursprungligen Cadabra

Det är ett allmänt känt faktum att Amazon började som en bokhandel. Men lite vet att förnamnet på den nu-Amazon var Cadabra. Detta namn inspirerades av abrakadabra, en magisk besvärjelse.

Jeff Bezos bytte dock namnet till Amazon när hans advokat tyckte att det var för likt ordet "kadaver". Bezos valde sedan Amazon som det nya namnet eftersom det började med A och representerade den största floden.

Facebooks färg är blå eftersom...

Mycket funderande går till att välja rätt färg för ditt varumärke. Men så var det inte med Facebook. Eftersom han var röd-grön färgblind valde Mark Zuckerberg blå färg för sin idé, eftersom det är den mest synliga färgen för honom.

Myspace förlorade all sin data som laddades upp före 2016

Myspace var den mest populära sociala sajten innan de nuvarande jättarna vann mark. Den hade många tidiga minnen för Millennials, inklusive några fåniga också. Men under migreringen av servrar förlorade Myspace av misstag alla bilder, videor och låtar som lagrades före 2016.

Varför e-postadresser innehåller @-symbol

Tack vare dess användning i e-postadresser har @ blivit en ofta använd symbol idag. Det var dock inte samma fall förr. Faktum är att @ användes i e-postadresser eftersom det var en av de minst använda tangentbordssymbolerna.

1971, när Ray Tomlinson uppfann det nu kallade e-postmeddelandet, ville han ha en symbol som kunde användas för att skilja användarnamnet och värddatorn åt utan att skapa förvirring. Med alla andra symboler som används i användarnamn valde Ray @.

Den första webbläsaren var WorldWideWeb

Berners-Lee, grundaren av World Wide Wide, utvecklade också den första webbläsaren med namnet WorldWideWeb, senare kallad Nexus. Den fungerade både som webbläsare och som redaktör.

WorldWideWeb användes dock inte i stor omfattning, så de flesta minns bara Mosaic och Netscape som de tidigaste webbläsarna. 

Betydelsen av CAPTCHA

Även om det är nödvändigt ur säkerhetsperspektiv är CAPTCHA kanske det mest irriterande på webben. Även om vi alla är medvetna om vad CAPTCHA är, är det inte många som vet vad det betyder.

CAPTCHA är egentligen en akronym och står för "Completely Automated Public Turing test to tell Computer and Humans Apart". Ganska självbeskrivande, va?

Google kommer från Googol

Om du inte vet är Googol ett tal med 100 nollor. Grundarna av Google valde detta nummer eftersom det skulle representera deras uppdrag att organisera oändlig information tillgänglig på webben.

Men när Sean Anderson registrerade ett domännamn skrev det fel som Google, och det var så sökmotorn fick sitt namn.

Wi-Fi är inte en akronym

Wi-Fi istår nte för någonting. De flesta människor misstar Wi-Fi som en kort form av Wireless Fidelity, men det är osant. Det tidigare namnet på denna teknik var IEEE 802.11b, så det förenklades till Wi-Fi. Detta rimmade på hi-fi och var mycket lättare att komma ihåg.

Men senare använde Wi-Fi Alliance slagordet "The Standard for Wireless Fidelity", vilket fick många att tro att det var den fullständiga formen av Wi-Fi.

Drottning Elizabeth II blev den första kungligheten att skicka e-post

Vid sitt besök på Royal Signals and Radar Establishment 1976 skickade drottning Elizabeth II ett e-postmeddelande med ARPANET. Peter Kirsten hjälpte henne att skicka ett mejl, vilket gjorde henne till den första kungliga som gjorde det.

Även om drottning Elizabeth II var bland de tidigaste användarna av e-post, gick hon med på Twitter och Instagram lite sent under 2014 respektive 2019.

Berners-Lee ångrar att han lagt till dubbel snedstreck till webbadresser

Trots allt beröm han har fått för sitt arbete, ångrar Berners-Lee: att lägga till dubbla snedstreck (efter "http:") i webbadresser.

Han menar att han hade kunnat utelämna dessa snedstreck om han ville. Men det var inte förrän senare som han insåg att dessa snedstreck orsakade slöseri med tid och papper.

18 Apr 2023