Vad är BankID?

BankID är något som de allra flesta har idag. Det är en e-legitimation som du använder till att styrka din identitet med om du är ute på nätet. Du kan använda det då du ska logga in på din bank, på Försäkringskassan, på CSN eller då du ska deklarera. Det finns även casino med bankid, läs mer här om det. BankID har funnits seedan 2003 och är Sveriges i särklass största e-legitimation och utfärdas av 12 banker i samarbete. Det finns idag tre typer av den. Det är på fil som används på dator, kort och mobilt.

BankID är idag marknadsledande för säker elektronisk identifiering och underskrift med 8,3 miljoner användare och 13 miljoner dagliga användningstillfällen.

Kom igång med mobilt BankID

Det allra smidigaste är att ha BankID i mobilen. Det du behöver göra för att komma igång med det är att gå in på din internetbank. Du behöver även ladda ner appen och det gör du  App Store eller Google Play, beroende på vilken typ av mobiltelefon eller surfplatta du har. Logga in på din bank på nätet och följ sedan instruktionerna då det kan skilja sig en del mellan hur man gör beroende på vad du har för bank. 

Aktiveringen skiljer sig åt beroende på om du gör den från en dator eller från en mobil enhet.

  • När du aktiverar från en dator visas en QR-kod som du ska läsa in i BankID-appen.
  • Använder du en mobil enhet ska du klicka på en länk som startar appen.

En förutsättning för att skaffa BankID är givetvis att du har en internetbank där ett bankkonto, giltig svensk ID-handling och svenskt personnummer är en förutsättning. Sedan, för att du ska kunna använda det så måste företaget eller de du ska logga in hos ha BankID implementerat i sina digitala tjänster. 

Fördelar med BankID

Det finns många fördelar att ha ett BankID. Inte minst för att det är lättare att legitimera dig på nätet numera med hjälp av den. Sedan är det ju en  väl beprövad, säker och välkänd e-legitimation. Att kunna göra sin legitimering digitalt är något som blir mer vanligt att göra. Det går använda då du ska logga in, eller då du ska skriva under något. Det går även att användas för att verifiera att du är du. 

Finns det nackdelar med BankID

För att få tillgång till BankID så krävs det bankanslutning och svenskt personnummer. Har man inte det, så kan man inte få det. Sen är det tyvärr allt vanligare att det sker en massa bedrägerier som har med BankID att göra. Ofta är det äldre personer som luras till att ge ut sina inloggningsuppgifter. Det är viktigt att du ALDRIG lämnar ut inloggningsuppgifter – vare sig det gäller BankID eller användarnamn och lösenord.

Alternativ till BankID?

Ett alternativ som finns är säkerhetsföretaget Verisecs  e-legitimation Freja eID där bankkonto inte är ett krav. ID-kontrollen och utfärdandet sker hos ett av 2 000 certifierade ombud runt om i landet. Även AB Svenska Pass, Telia och vårdens digitala tjänstelegitimation SITHS är godkända svenska e-legitimationer i Sverige.

15 Mar 2021